Maj bywa kapryśny.
Gdy nie dopisze pogoda na zbieranie słonecznych kwiatów mniszka, wiatr duje a deszcz zacina, warto na pocieszenie zmajstrować sobie pyszną zakąskę na leniwe popołudnie.

W tym celu wskakujemy w kalosze i wartkim truchtem lecimy na skąpaną w deszczu łąkę nazbierać pączków mniszka lekarskiego. Należy wybierać te całkowicie zamknięte, stulone.
Zbieramy tyle, na ile dopisuje nam apetyt oraz pozwala pogoda, a potem należy wrócić do kuchni i w 3 minuty przyrządzić coś pysznego

COŚ PYSZNEGO
Zrób sobie pączki kwiatowe z mniszka na maśle

Potrzebujesz

Garść umytych pączków kwiatowych mniszka lekarskiego
masło
bułka tarta
sos sojowy do smaku
imbir
natka pietruszki

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam opłukane pąki kwiatowe mniszka i na średnim ogniu smażę je chwilkę, by zmieniły kolor na ciemno zielony i odrobinkę zmiękły. Dodaję do smaku imbir ( ja dodałam imbir mielony w proszku, bo zależało  mi na łagodniejszym smaku )
Na drugiej patelni prażę bułkę tartą- na suchej,- gdy już zacznie łapać złocisty kolor dodaję łychę masła i chwilkę razem przesmażam na małym ogniu by była złocista.

Pączki mniszka wykładam na talerz , na to buła, pietrucha i smacznego.

Jesteście ciekawi jak  smakuje? W moim odczuciu jest to połączenie smaku szparaga, brukselki i odrobinka goryczki cykorii. Dodatkowo danie jest bardzo sycące, ma świetną konsystencję gdy wgryzamy się w złociste jądro stulonego kwiatuszka.

Absolutnie must have tej wiosny!

20150510_160930