Czym byłaby jesień bez dyni? I pomyśleć, że kiedyś dynia była kompletnie niedoceniana i używało się ją co najwyżej do dekoracji:)
Dziś zupa pachnąca słoneczną jesienią. pyszna i rozgrzewająca
Coś pysznego?
Zrób sobie zupę z pieczonej dyni
Potrzebujesz
- dynię * ok 1,5 kg
- 2 marchewki
- białą część pora
- kawałek korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- główka czosnku w całości
- słuszną szczyptę kurkumy
- słuszną szczyptę imbiru
- garść pestek z dyni
- kilka łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego
- sól
- śmietanę słodką 18%
- papryczkę chilli ( opcjonalnie )
Na moim stole dynia gościłaby częściej gdyby nie konieczność obierania jej. Szczerze tego nie lubię i zawsze kombinuję jak tego uniknąć. Stąd pomysł na zupę z pieczonej dyni!
Dynię kroję byle jak- oczywiście wcześniej pozbywam się pestek, miękkiego miąższu .
Układam w brytfannie skórka do dołu, pomiędzy kawałki dyni rzucam ząbki czosnku w łupinkach- dzięki temu uzyskam słodziutki miękki aromatyczny pieczony czosnek. Całość oprószam solą, skrapiam olejem
Wszystko wstawiam na 30- 40 minut minut do piekarnika w temp 190 st z termoobiegiem aż dynia zmięknie i miejscami się zezłoci.
W czasie gdy dynia się piecze pozostałe warzywa kroję byle jak i wrzucam do gara z około 1,5l wrzątku.
Moje warzywa są miękkie w czasie gdy wyciągam z pieca dynię. Powinna być mięciutka i lekko złocista. Czosnek obieram z łupinek i wraz z dynią dokładam do mojego warzywnego wywaru. Gotuję razem jeszcze ok 10 minut – w tym czasie dodaję kurkumę i imbir- moja zupa będzie żółciutka i rozgrzewająca! Następnie blenduję całość na jednolity krem. Teraz pozostaje mi sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona i nie za gęsta.
Jeśli chcę wersję ostrą, na tym etapie dodaję płatki chilli. Można je również posypać na samym końcu, na porcję zupy.
Na suchą patelnię wysypuję wyłuskane pestki dyniowe i je przesmażam na chrupko. Posypuję nimi zupę, jako wykończenie dolewam nieco słodkiej śmietany dla złamania smaku.
Zupa szybko znika, ja zawsze robię z podwójnej porcji:)
* do zupy najlepiej wybrać dynię o zwartym miąższu- piżmową lub hokkaido