Czym byłaby jesień bez dyni? I pomyśleć, że kiedyś dynia była kompletnie niedoceniana i używało się ją co najwyżej do dekoracji:)

Dziś zupa pachnąca słoneczną jesienią. pyszna i rozgrzewająca

Coś pysznego?

Zrób sobie zupę z pieczonej dyni

Potrzebujesz

  • dynię * ok 1,5 kg
  • 2 marchewki
  • białą część pora
  • kawałek korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • główka czosnku w całości
  • słuszną szczyptę kurkumy
  • słuszną szczyptę imbiru
  • garść pestek z dyni
  • kilka łyżek dobrej jakości oleju rzepakowego
  • sól
  • śmietanę słodką 18%
  • papryczkę chilli ( opcjonalnie )

Na moim stole dynia gościłaby częściej gdyby nie konieczność obierania jej. Szczerze tego nie lubię i zawsze kombinuję jak tego uniknąć. Stąd pomysł na zupę z pieczonej dyni!

Dynię kroję byle jak- oczywiście wcześniej pozbywam się pestek, miękkiego miąższu .

Układam w brytfannie skórka do dołu, pomiędzy kawałki dyni rzucam ząbki czosnku w łupinkach- dzięki temu uzyskam słodziutki miękki aromatyczny pieczony czosnek. Całość oprószam solą, skrapiam olejem

Wszystko wstawiam na 30- 40 minut minut do piekarnika w temp 190 st z termoobiegiem aż dynia zmięknie i miejscami się zezłoci.

W czasie gdy dynia się piecze pozostałe warzywa kroję byle jak i wrzucam do gara z około 1,5l wrzątku.

Moje warzywa są miękkie w czasie gdy wyciągam z pieca dynię. Powinna być mięciutka i lekko złocista. Czosnek obieram z łupinek i wraz z dynią dokładam do mojego warzywnego wywaru. Gotuję razem jeszcze ok 10 minut – w tym czasie dodaję kurkumę i imbir- moja zupa będzie żółciutka i rozgrzewająca! Następnie blenduję całość na jednolity krem. Teraz pozostaje mi sprawdzić  czy zupa jest wystarczająco słona i nie za gęsta.

Jeśli chcę wersję ostrą, na tym etapie dodaję płatki chilli. Można je również posypać na samym końcu, na porcję zupy.

Na suchą patelnię wysypuję wyłuskane pestki dyniowe i je przesmażam na chrupko. Posypuję nimi zupę, jako wykończenie dolewam nieco słodkiej śmietany dla złamania smaku.

Zupa szybko znika, ja zawsze robię z podwójnej porcji:)

 

*  do zupy najlepiej wybrać dynię o zwartym miąższu- piżmową lub hokkaido

20150930_092548