Muffinki wytrawne z podagrycznikiem

Muffinki wytrawne z podagrycznikiem

Wiosna wybuchła na Warmii, po pracowitym dniu w ogrodzie, pełnym doglądania roślinek i drobnych prac organizacyjnych czas na przekąską pt „niebo w gębie” !

A jak się robi? Jak zwykle łatwiutko:)

Coś pysznego?

Zrób sobie wytrawne muffinki w smaku wiosny

Potrzebujesz

  • blaszkę do pieczenia muffinek
  • 4 jajka
  • miseczkę podagrycznika
  • opakowanie szynki szwardzwaldzkiej
  • pieprz cytrynowy
  • szczypiorek
  • odrobina masła lub innego tłuszczu

Podagrycznik wrzucam na osolony wrzątek na 2-3 minuty, by zmiękł. odcedzam na sitku i przelewam zimną wodą.

Foremki do muffinek smaruję masłem by nic nie przywarło, wykładam 2 plastrami szynki szwardzwaldzkiej, w srodku „gniazdka” umieszczam odciśnięty podagrycznik, lekko ubijam. Na wierzch wbijam jajko, doprawiam pieprzem cytrynowym i wstawiam do piekarnika na 15 min 200 st bez termoobiegu.

20160416_175035

Po tym czasie delikatnie wyjmuję z foremek na talerze, ustrajam darami ogrodu, stokrotki, bratki czy kurdybanek na pewno będzie pasować.

Muffinki z podagrycznikiem są przepyszne, zachęcam do zaprzyjaźnienia się z chwastami z naszych ogródków- orkiestra smaku:)

Odpowiedz

Twój adres nie zostanie opublikowany.

X