Blog
Dzika kuchnia
Dzika kuchnia
Koktajl z pokrzywy- wiosenny detoks
Pokrzywa. Już pewnie wiecie , że jestem fanką tego parzącego chwaściurka, który wyrośnie wszędzie i wszędzie da sobie radę. Wiosna to raj dla miłośników tej roślinki a koktajl z pokrzywy to prawdziwy rarytas. Można ją też zastosować od sałatek po zapiekanki ale gdy...
Tarta z pokrzywą i serem pleśniowym blue
Gdy wracałam dziś do domu w głowie miałam jedną myśl. Chcę jeść pokrzywę teraz natychmiast! Pyszną, aromatyczną i pachnącą wiosną! Najlepiej w jakimś uroczym wydaniu:) Pokrzywa to samo dobro- najlepiej jeść ją od wczesnej wiosny do momentu gdy pokrzywa zakwitnie....
Podagrycznik i gwiazdnica w wiosennym twarożku
Jadalne chwasty - czyli niebo na talerzu! Dziś Warmia obdarowała nas pierwszym prawdziwie wiosennym dniem. Ochoczo ruszyłam do ogrodu, mój organizm bardzo domaga się nowalijek! Podagrycznik kozia stópka Już o nim pisałam na blogu ale czy wiecie jaka to kopalnia...
Leszczynowe kotki w miodzie
Mamy przedwiośnie! Czy wiecie, ze leszczyna jest najwcześniej kwitnącym drzewem w naszym kraju? Leszczynowe bazie- czyli męskie kwiatostany pojawiają się na drzewku nawet 2 miesiące przed listkami. Sama leszczyna jest drzewem magicznym:) to z leszczyny wycina się...
Smażone zielone pomidory- jesienny klasyk!
Co roku nadchodzi moment, gdy dni stają się krótsze i widać ze pomidorki w naszej ogrodowej szklarni nie dadzą rady się zaczerwienić. Z jednej strony żal, bo to znak, że ciepłe dni minęły bezpowrotnie, ale dobrą stroną jest to, że można cieszyć się smakiem tej...
Domowe pesto z rukoli
Dzień gdy Tygielki szaleją u Dziadków to zawsze dzień wielkich planów. Planów mopowych, żelazkowych, ultra sprzątania z wielką satysfakcją osiągniętego sukcesu. Z doświadczenia wiem, że dzień zazwyczaj kończy się na kanapie z dobrą książką i odłożeniem całej reszty na...
Warmińskie ślimaczki z łąkowym pesto
Gdy nasza Pani Sołtys, poprosiła mnie bym zrobiła jakąś zakąskę na Sobótkową noc zadumałam się.. Pomyślałam sobie, że warto by było, gdyby coś pysznego kojarzyło się z Kuplanocką i latem i wpadłam na pomysł ślimaczków z łąkowym pesto. Pesto można zrobić praktycznie...
Pasta jajeczna z podagrycznikiem
Dziś błyskawiczny przepis na wiosenną pastę z podagrycznikiem. Wielokrotnie już pisałam o dobroczynnych właściwościach podagrycznika, przede wszystkim kopalnia witaminy C aż 60mg na każde 100 gram! Ale też żelazo,miedź,mangan,tytan,bor,wapń i potas! W połączeniu z...
Chłodnik z awokado i tasznikiem – Czerwcowy Książę
Dziś od rana wiedziałam, że będę pisać o chłodniku, i doczekać się nie mogłam, gdy go wreszcie będę mogła zjeść. To jeden z moich ulubionych chłodników, jest bardzo wyjątkowy w smaku a na jego zrobienie, wystarczy nam 10 minut. W tym przepisie znajdą się dwie wersje,...
Kwiaty czarnego bzu w cieście wg Babci Tereski
Ten deser pamiętam z dzieciństwa. Koło wielkiej starej stodoły rósł jeszcze większy krzak czarnego bzu. Był naprawdę potężny a baldaszki kwiatowe były jak talerze!- w każdym razie tak to zapamiętałam 🙂 Gdy tylko bez zaczynał kwitnąć, Babcia robiła nam przepyszny...
Świece
Nie znaleziono żadnych wyników
Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.